Hide

Problem I
Blåtand

/problems/bluetooth/file/statement/sv/img-0001.jpg
Harald Blaatand i en illustration från 1600-talet.

Kung Harald Gormsson av Danmark vill äta ett äpple för att fira grundläggandet av staden Lund. Haralds tänder är i förskräckligt skick; vissa saknas, andra är ruttna och missfärgade, vilket har givit honom öknamnet Blåtand.

Harald kan tugga äpplet på vänstra eller högra sidan av munnen. Att tugga med en rutten tand gör fruktansvärt ont, så han kan inte tugga med en sida som innehåller en blå tand. Han behöver minst en tand i både övre och undre käften på samma sida för att tugga med den sidan.

Som Haralds högste rådgivare och motvilliga tandläkare har du fullständig koll på hans tandproblem. Kan du hjälpa honom avgöra på vilken sida han kan tugga eller om det ens är möjligt?

Indata

På första raden står antalet $n$ av Haralds tandproblem, där $1\leq n\leq 32$. Därefter följer $n$ rader med tandproblem. Ett tandproblem består av en tand och tandens tillstånd »m« om den saknar eller »b« för blå, separerade med mellanrum. Ingen tand beskrivs mer än en gång. Tänder beskrivs med din tandläkarkollega Victor Haderups nomenklatur i bilden. »V« är vänster sida sett från kung Haralds perspektiv.

\includegraphics[width=0.5\textwidth ]{img/dental-sv.pdf}

Harald har minst en blå tand. En tand kan inte både saknas och vara blå.

Utdata

Talet $0$ om Harald kan tugga äpplet med vänstra sidan. Talet $1$ om Harald kan tugga äpplet med högra sidan. Talet $2$ om du föreskriver soppa.

Pointsättning

Testgrupp

Poäng

Begränsninger

1

19

$n = 1$

2

81

$1\leq n\leq 32$

Sample Input 1 Sample Output 1
1
-5 b
1
Sample Input 2 Sample Output 2
9
8- m
7- m
6- m
5- m
4- m
3- m
2- m
1- b
+3 m
0
Sample Input 3 Sample Output 3
9
8- m
7- m
6- m
5- m
4- m
3- m
2- m
1- m
+3 b
2
Sample Input 4 Sample Output 4
15
6+ b
+2 m
+3 m
+4 m
+5 m
+6 m
+7 m
+8 m
-1 m
-2 m
-3 m
-4 m
-5 m
-6 m
-7 m
0

Please log in to submit a solution to this problem

Log in